בורוכוב
המרכז לרפואת שיניים מתקדמת
08-9718971



תחומי טיפולים במרפאה
 
 
בואו נדבר על אפטות
מהן אפטות (כיבים בפה)? מה גורם להן? ואיך מטפלים בהן? מידע חשוב לכל אחד שיש לו... פה
 
אחת הבעיות השכיחות ביותר בתחום רפואת רקמת הפה, אם לא השכיחה ביותר, היא בעיית האפטות החוזרות על עצמן. מדובר בכיבים בפה, שסיבתן לא ידועה בברור, המופיעים בקרב 20% מהאוכלוסיה. כן, אחד מכל חמישה אנשים.
האפטות האלה מופיעות, בדרך כלל, בחלק הפנימי של השפתיים והלחיים, חניכיים, חך, שקדים, רצפת הפה ובחלק התחתון של הלשון. מדובר בכיבים שטחיים וכואבים הנמצאים ברקמה הרירית. התופעה נמשכת, בדרך כלל, בין שבוע לשבועיים – אבל כיבים גדולים יכולים להציק במשך חודשים.
חשוב לדעת: למרות שהכיב נעלם מעצמו, אצל אנשים מסוימים - הפעילות הנסתרת שלו רציפה, גם אם אין לה כרגע ביטוי על פני השטח. הופעת כיבים בפה קשורה לעיתים במחלות מערכתיות כגון סינדרום בכצ'ט, ומחלות מעי דלקתיות. כיבים דומים יכולים להופיע על אברי המין.
 
סוגי האפטות השונות :
 
1. אפטות מינוריות

80% מהאפטות הן אפטות מינוריות: כיבים כואבים ושטחיים, הקטנים מסנטימטר. הן שכיחות אצל ילדים, ועם הגיל השכיחות עולה. בדרך כלל מדובר במספר כיבים יחד (עד 5 אפטות בו זמנית). הן נרפאים תוך 7-10 ימים, ללא צלקות. אפטות מינוריות הכי
 
2. אפטות מג'וריות

אפטות מג'וריות (גדולות) פחות שכיחות, אך פגיעתן כואבת יותר. מדובר בכיבים אובאליים, גדולים ועמוקים (1-3 סנטימטר) שיכולים להתמזג אחד עם השני - ולרוב בעלי שוליים מוגבהים. במצבים קשים יכולות להיות בו זמנית עד 10 אפטות מג'וריות בפה. תהליך ההחלמה יכול להמשך עד 6 שבועות, ולאחריו נותרות צלקות ועיוותים ברקמה הרירית. בדרך כלל אפטות מסוג זה מופיעות לאחר גיל ההתבגרות, ועד גיל 20.
 
3. שלבקת

זהו הסוג הנדיר ביותר של אפטות. מדובר באפטות קטנות מאוד בגודל 1-3 מילימטר, המופיעות במצבורים של עשרות עד אלפי (!) כיבים זעירים.
 
 
 
 
הסיבות לאפטות כיבים בפה
 
האפטות הן תעלומה. למרות שהאפיונים הקליניים שלהן ברורים לחלוטין, הסיבות להן עדיין לא ידועות עד הסוף. מחקרים  רבים ניסו למצוא את הקשר בין אפטות לבין חיידקים ווירוסים שונים – אך ללא הצלחה. באזור הכיבים אמנם נמצא חיידק ההליקובקטר פילורי (גורם לכיבים בקיבה), אך רמת הנוגדנים נגדו לא היתה גבוהה בצורה משמעותית.
די ברור כי את הכיבים גורמת פעילות של המערכת החיסונית, אך לא ידוע כנגד מה היא פועלת. מעבר לכך, נמצא כי אנשים הסובלים מאפטות סובלים ממערכת חיסונית ירודה. סביר להניח שהגורם לאפטות קשור לירידה בעוצמתה של המערכת החיסונית ובחוסר במרכיבים תזונתיים כגון ברזל, חומצה פולית, אבץ ו- B12.
גורמים ידועים נוספים, התורמים להופעת אפטות, הם טראומה ולחץ  נפשי (כנראה עקב השפעה על תפקוד המערכת החיסונית), ואלרגיה למזון כלשהו – שאולי מתניעה תגובה של המערכת החיסונית.
 
איך מטפלים באפטות בבית?
קיימות מספר דרכים לטפל באפטות או לפחות להקל על הסימפטומים. חלק מהטיפולים ניתנים לביצוע בבית, ללא מעורבות רופא:
  • אוראל מדיק: מקלון מצפה כותנה וחומר פעיל, אשר יש להצמידו אל האפטה למשך 5-10 שניות. החומר צורב את האפטה (צריבה משמעותית), אך הכאב נרגע במהירות. נותר כיסוי לבן שנושר לבד לאחר 2-3 ימים.
  • קנקא: ג'ל מאלחש (20% בנזוקאין), שיוצר שכבת בידוד בין האפטה לבין חלל הפה.
  • פרו-פה: מדבקה שנצמדת לאפטה ונמסה לאחר 8-6 שעות. היא מבודדת ממגע, מאוכל ומשתייה, ומשחררת חומרים כמו ויטמין A, מלחים ושמנים ארומטיים. רצוי להשתמש בה לפני השינה.
  • אפטגון/אפטה-X: ג'ל היוצר למשך מספר שעות שכבת בידוד מגינה מעל הפצע, ומכיל חומרים מרגיעים כמו אלוורה וחומרים היוצרים. הוא מקל מיידית על הכאב, ולעיתים אף מזרז את החלמת הפצע.
  • תארודנט / קורסודיל: תכשירים לחיטוי פה, המכילים כלורהקסידין.
 
ולפעמים צריך להגיע לרופא
לא כולם יודעים, שרופאי השיניים מטפלים במגוון של תחלואים בחלל הפה – לרבות אפטות. אלה הם הטיפולים היעילים שניתן לקבל רק בביקור אצל רופא:
  • Oracort E: מאלחש מקומי, העשוי ממשחה סטרואידלית למריחה עם Esracain
  • תרופות מרשם: מינוצין, תאלידומיד, אבץ.
  • שטיפות פה:  דקסמטזון (סטרואידים); סוקרלט/סוקרפט (מכסה את הכיב).
 
טיפול לייזר
 
אחת הדרכים החדשניות לטיפול באפטות היא שימוש בלייזר לרקמות רכות של החניכיים וריריות הפה. באמצעות הלייזר ניתן לחסל בקלות את החיידקים ולחטא את הפצע.
 
כך משיגים הקלה מיידית בכאב, ללא צורך בזריקת הרדמה, ונהנים מהחלמה מהירה מאוד.
 
 
טיפול אלטנטיביים
קיימים גם טיפולים אלטרנטיביים לאפטות, המתמקדים בעיקר בתזונה נטורופתית. תכניות הטיפול כוללות תפריט תזונתי לחיזוק המערכת החיסונית, או תזונה היפואלרגנית לאבחון המקור לאלרגיה למזון, וכן התאמה של צמחי מרפא ותוספי תזונה.
 
דרכים טבעיות להקל על כאבי האפטות:
 
שמן עץ התה 
שמן עץ התה מסוגל לחטא ולאלחש את הכיבים. מומלץ לשטוף את הפה בכוס מים מהולים ב 3-4 טיפות של שמן עץ התה.
 
פרוביוטיקה,
פרוביוטיקה היא תוסף של חיידקים ידידותיים לגוף (בדרך כלל מגיעה באבקה, בכמוסות). ניתן למרוח מהאבקה על הכיב, והיא תאיץ את החלמת הכיב ותאלחש את המקום.
 
מרווה
המרווה מחטאת את חלל הפה. שטיפה עם חליטת מרווה תסייע לריפוי הכיבים.
 
ציפורן
לתבלין הציפורן סגולות חיטוא ואילחוש. מומלץ לטחון את הציפורן לאבקה, ולמרוח על האפטה.
 
 
בורוכוב - המרכז לרפואת שיניים            רח' שמואל הנביא 6 (מרכז דונה) מודיעין          טלפון:  08-9718971 / 077-7909800

הקמת אתרים  הקמת אתרים • גיל דור • Webfocus